Dagens skrivpuff "Rädd"


Alltid när det åskar går mina tankar tillbaka till min barndom och till vår granne.
Jag kommer ihåg när mamma brukade säga: "Hör! Nu säger dom på radion att det snart kan bli åska, nu är hon snart här."
Mycket riktigt. Strax knackade det sen på dörren.
-Det ska bli åska. Jag hörde på radion nyss.
-Nej Hilda, himlen är ju klarblå, det finns ju inte ett moln.
Mamma försökte alltid lugna ner henne och kanske få henne att gå hem igen.

Min mamma som alltid hade fullt upp med nåt, som inte brydde sig nämnvärt om åska och som brukade sucka tungt när Hilda syntes i backen på väg upp till oss. "Nu får jag ingenting gjort den här dagen heller", brukade hon muttra.
Hilda placerade sig alltid i vårt kök, tog en köksstol och satte sig så långt hon kunde från vägguttag.
Ibland behövde det inte vara radion som hade skrämt henne, utan hon kände i kroppen sa hon, när ovädret var på gång och då släppte hon allt hon hade för händer, drog ur alla kontakter hemma och begav sig genast iväg till oss.
Denna vuxna kvinna blev som ett skrämt barn när det började åska. Hennes förvandling förbryllade mig. Hon kunde gråta och oja sig när blixten kom och sen knallen. Hon brukade blunda och hålla händerna för öronen, minns jag. Allt detta skrämde mig mer än själva åskvädret.
Jag vet att mamma frågade henne en gång varför hon var så rädd, men jag minns inte om Hilda kunde ge någon förklaring.

Själv känner jag inget av den rädsla som vår granne ständigt bar på när ett åskväder närmade sig. Tvärtom kan jag tycka om att sätta mig på den sommar-varm-fuktiga balkongen, spana ut på blixtarna, höra mullret, förnimma vibrationerna av en kraft vi inte rår över.

Kommentarer

 1. Jag har också haft människor i min närhet som haft denna oresonliga skräck inför åska. Det är väl så rädsla fungerar, den är personlig och inte alltid lätt att förklara för någon annan.

  SvaraRadera
 2. gillar kankse inte åskan men rädd nja nej fast börjar det blixtra ut telefonen eller eljacken då funderar jag kanske på att i allafall dra ur jacken fast då e det oftast försent

  SvaraRadera
 3. Gillar inte åska, men det är för att det händer att åskan, eller rättare sagt transient-spänningar (överspänningar som färdas fram genom ledningarna) slår ut datorer, modem, routrar, telefoner, lågenergilampor och en massa annat. Upplever en harmoni av att sitta under skydd samtidigt som regnet öser ner och se dessa blixtar färdas över himlen.
  Uppskattar din text, läser med glädje och bra skrivet.

  SvaraRadera
 4. När brorsan var 9år satt han och tittade på åskvädret, blixten slog ner i transformatorstolpen utanför huset. Energin for efter ledningen, vi såg eldriskan gå in mot huset. Ett eluttag var placerat bredvid fönstret i karmhöjd där han satt. Han slungades iväg av stolen och ramlade ihop på golvet medvetslös.
  Jo, lite rädd är jag, har en väldans respekt för åskväder.
  Jag förstår grannen, bra text som ger blixtrande minnen.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar