Missbruk


-Nej, jag tycker inte vi ska gå på den där festen. Jag tänker i varje fall inte gå och eftersom du alltid dricker för mycket på varenda fest så tycker jag att vi stannar hemma båda två.
-Jamen, vi kan väl inte bara säga nej. Dom kommer ju att fråga varför vi inte kan komma och vad ska vi säga då. Förresten det är ju tradition. Kräftfesten hos Britta och Arne. Det klart vi ska gå. Och vadå dricker för mycket? Du dricker väl du också.
-Ja, det gör jag, men jag har ändå kontroll över vad jag gör. Efter ett par snapsar tappar du ju all värdighet, hänger som ett snöre över bordet eller raglar omkring och slickar andra karlar i örat och slingrar dig runt dom som en bläckfisk. Hur många gånger har jag inte fått packa ihop dej och vi har fått lämna festen, efter att du skämt ut både dig och mig.Hur många gånger har jag inte sett dig med fylleångesten krälande i din kropp dagen efter. Minnet av vad du gjorde kvällen före sträcker sig till andra drinken, sen är det ett fullständigt mörker för dig. Eller hur?

Hon sitter tyst, svarar inte.

-Vi har snart inga vänner kvar, fortsätter han. Ingen vill bjuda oss på nån fest längre. Ingen av dina väninnor vill längre se hur du stapplar omkring och bjuder ut dig. Och jag har ingen lust längre att ringa runt dagen efter och be om ursäkt för ditt beteende.

Hon börjar gråta.

Han har äntligen sagt det han så länge velat säga. Han vägrar att blunda längre för sin frus missbruk, vägrar att skyla över, lappa ihop.

Han tar henne i sin famn.

-Jag älskar dig min vän, säger han, men du älskar flaskan mer än mig. Det kan du inte förneka.

Hon nickar svagt mot hans axel.

-Hjälp mig, säger hon.
-Jag vet hur du kan få hjälp och jag kommer att finnas vid din sida hela tiden. Jag har telefonnumret, men det är du som måste ringa
-Ge mig det, säger hon. Jag ska ringa..(dagens skrivpuff "Festen")

Kommentarer

 1. klunk, var tvungen att svälja klumpen i i hals gropen. ryser fortfarande över dina ord, det här var jätte bra och så verkligt beskrivet. Har själv haft bekantskapen med en kvinna vars man gjorde så mot henne, vet inget om henne idag, men tror hon fortfarande sitter där vid telefonen och tar skammen från honom och anklagar sig själv tyvärr---

  SvaraRadera
 2. Hu ja, en verklighet för många tyvärr. Starkt av honom att konfrontera henne till sist. Förmodligen kommer hon att tacka honom för det sedan.

  SvaraRadera
 3. Ledsam, befriand och stark text. Tänker på honom och att kärleken ibland är för tålmodig!

  SvaraRadera
 4. Idag går mina tankar i moll och jag undrar om han verkligen kommer att finnas vid hennes sida. Han tror att hon älskar flaskan, men hon är ju beroende av innehållet och då står sig kärleken slätt...
  Ledsen att jag inte förmår tolka in det positiva slutet som du så skickligt ger din text.

  SvaraRadera
 5. En bra historia, gillar framför allt att du vänder på könsrollerna. Är ju inte alls ovanligt med kvinnor med alkoproblem. Men i det verkliga livet är det ovanligt att kvinnliga missbrukare dricker så mycket att dom uppför sig på samma sätt som fulla män. Är mer vanligt med skåpsuperi bland kvinnor.
  Vet lite vad jag talar om, med 2 föräldrar, varav en kvar i livet samt en tid styvfar, med stora alkoholproblem. Mer än halva släkten har supit ihjäl sig. För att inte tala om alla arbetskamrater man haft genom åren och som man sett gå ner sig.
  Inte undra på att sprit, likörer och annat sådant som står i mina skåp, blir gammalt, ja tom för gammalt.

  SvaraRadera
 6. Hm. Mycket fin och tydlig text men jag har svårt att tro på den. Så här önskar man att det skulle fungera men medberoendet är i allmänhet för starkt för att man ska klara att få till stånd en så positiv konfrontation.

  Förresten: du har alltid så underbara bilder. Det är väl inte du som har tagit näckrosbladet???

  SvaraRadera
 7. Marmoria: Jag kan hålla med dig, medberoendet är en lömsk faan det oxå, svår att ta sig ur, att se klart.
  Ang mina bilder: Den förra bilden hade jag tagit själv, den här sköna näckrosen hittade jag på stock.xchng, en sajt där du fritt kan kopiera bilder.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar