Slå knut på sig själv...dagens puff


Hon rusar hem från Konsum med två välfyllda matkassar. Hennes hår står på ända. Hon är livrädd att ungarna hemma har hunnit stöka till i den välstädade lägenheten. Visserligen har hon bara varit borta en kvart eller så, men hon vet att dom kan vända upp och ner på allt på bara ynka fem minuter.
Det är fredag, klockan är snart fyra på eftermiddagen. Om en timme är hennes man hemma om han inte snubblar över en öl eller två på vägen hem.
Han blir sur om inte allt är i ordning och undanplockat när han kommer hem och hon hinner inte städa en gång till, inte om hon ska bli klar med middan och sig själv.
Väl hemma konstaterar hon snabbt att allt är intakt så när som på några legobitar under vardagsrumsbordet. Snabbt rafsar hon upp och slänger i legolådan, skriker till barnen ”rör inte kassarna, mamma måste duscha, pappa kommer snart!”
In i duschen, deodorant under armarna, parfym bakom öronen och mellan tuttarna, mascaran, lockar håret, på med klänningen den röda som han gillar, lite rött på läpparna, högklackat, sen redo intill spisen. Nu är det bara middan kvar.
- Nej!!, Häll inte ut legolådan igen! Ja, jag vet mamma är jättedum. Gråt inte nu. Pappa kommer ju snart. Hjälp, nu kokar det över. Har ni borstat tänderna?
Så, nu är allt klart. Maten är färdig. Barnen i pyjamas . Dom sitter snällt mutade med godis i tv-soffan. Genom köksfönstret ser hon honom komma . Hon kopplar på sitt leende och möter honom i dörren med en drink.

Kommentarer

 1. Detta är mkt anmärkningsvärt:_hur kommer det sig att vi kvinnor TYVÄRR har liknande erfarenheter av att slå knut på sig själv..? Ställer vi upp på en segt överlevande kvinnoarketyp?

  SvaraRadera
 2. Låter iofs trevligt, men så skulle jag inte vilja ha det. Att leva ihop med någon som hela tiden försakar sig själv till förmån för den andre blir i längden en ointressant och en haltande relation. För min personliga del så är det ett sätt att långsamt men säkert ta död på det hela.

  Att någon gång med ojämnna eller jämna mellanrum göra något för den andre är en sak. Att överaska sin partner med det oväntade, att med glädje göra det där extra stärker säkert en relation och uppskattas desto mer. Men när kraven finns där så dör glädjen och därmed så småningom kärleken.
  Har i min vandring genom livet fått smaka på båda varianterna, dvs gåde den som fick allt, utan att ställa krav dock och den som fått krav - inget slutade väl.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Tord, det enda rätta borde vara att vilja göra saker för varandra, inte ensidigt att den ena ställer upp för den andra. Men som sagt, ack så vanligt (är det?), att kvinnor står tillbaka.

  SvaraRadera
 4. mmm intressant diskution och så dj.... vanligt knutar tänker vara fräck att även berätta att min bok kan förbeställas från och med imorgon på http://www.litenupplaga.se/detail.php?id=511

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar