Julstress....dagens puff


Det har blivit lite fint att vara upptagen och säga att jag har så mycket att göra och speciellt nu inför julen. En del av mina vänner börjar fråga mig redan runt Allhelgona-helgen om jag börjat julstäda. Ju mer man sen närmar sig julhelgen så klagar alla mer och mer på allt som måste göras och som dom ännu inte hunnit med.

När tiden närmar sig advent får jag ofta frågan igen om jag är klar med allt?! Städ och bak och alla julklappar som ska köpas. Hysterin stegras allt eftersom man tänder fler ljus i adventsjusstaken.

När jag då kanske säger som så här "Städar, det gör jag när det behövs. Jag låter mig inte dras med av nån julstress-städning av hela huset och bakar det gör jag om jag får lust annars köper jag färdigt.

Oj då tänker dom...kan jag se...hur kan det bli nån jul hemma hos henne då? Men se, det blir det...vi har alltid en härlig julstämning med go´mat, vacker julgran och pyntat i alla hörn. Om det sen ligger nån liten dammråtta här och där...det bekymrar inte mig och förresten så skymmer det redan vid 15-tiden på da´n så bjud hem eventuella gäster på eftermiddagen...då ser dom inte att du har fuskat med julstädningen.

Jag kommer ihåg mina barndoms jular och jag lovade mig själv att aldrig skulle mina barn få uppleva något liknande.

Min mamma var så slut när det väl blev julaftons kväll att hon alltid somnade i en fåtölj redan vid 20-tiden. Hon hade fullkomligt vänt upp och ner på allt i vårt hus under ett par månaders tid inför denna julafton och sen var hon så slut att hon inte orkade vara med.

Istället för att skapa en go´, varm och mysig julstämning hemma så skapade hon en enorm julstress och länge bar jag med mig den innan jag blev så klok att jag kunde intala mig själv att det viktigaste är inte att köksskåpen är rena inför jul utan det allra viktigaste är den samvaron som en julhelg kan föra med sig.

När juldagen kom så låg min mamma i sin migrän i dagarna tre.

På min juldag tassar jag upp på morronen, tänder mina ljus och njuter av att i gästsäng och på luftmadrasser snusar och sover min kära...trötta och nöjda efter en julafton med mycket skratt och gemenskap.

Ha nu en härlig, stressfri dag alla!

Jag ska försöka locka ut min Sigge i 15-gradig kyla och snö...vackert, men kallt och han föredrar soffvärmen.

Kommentarer

 1. Vilken underbar inställning du har!
  Jag är lite sådär inför jul, medan karlen pyntar och fixar så att jag får stoppa hans framfart till slut.
  Han vill gärna baka pepparkakor och sätta belysning i träden utanför, dessutom älskar han julmat medan jag mest rynkar på näsan åt allting utom köttbullar och revbenspjäll.
  Jul är för mig bara en vanlig dag som dessvärre köpmännen haussat upp så förbannat.

  SvaraRadera
 2. Otroligt fin text och innebörden av den. Visst är det härligt att kunna njuta av detta lugn och att kunna acceptera att vara som man vill vara inte som alla andra.

  Cattis

  SvaraRadera
 3. Håller helt med, viktigat är att alla får ro och har en mysig jul. Mammorna också ;-).

  SvaraRadera
 4. Visst fanken! Är ju jul snart, kanske dags att ta fram dammsugaren o dra ett litet varv.
  Blir en förenklad jul här i år, misstänker att vi får tillbringa halva aftonen hos moderskapet på sjukhuset.
  Personligen så anser jag att julen i första hand är till för de små (och för handlarna). När man har vuxna barn som stressar runt för att hinna med att besöka alla nära o kära så vill man inte göra för stor apparat av det hela. Dom mår dåligt nog ändå av att jaga runt.
  En synergieffekt från splittrade hem, speciellt när man lever i ett samboförhållande där båda har det så. Att få träffas och ha det lite mysigt tillsammans en stund är huvudsaken.

  SvaraRadera
 5. Ännu en som har kommit till insikt. En härlig text att läsa och som jag tar mig tid till trots att det närmar sig jul.

  SvaraRadera
 6. Ja A - så är det o så ska det oxå vara - dvs städa när det behövs o om det behövs - in med MYS i mängder o bara ha det bra. Stor kram o en GOD JUL med alla dina kära. /Lena

  SvaraRadera
 7. Berörande. Mycket fint skrivet.

  Detta skrev jag på mina julkort i år och det låter som du redan följer den uppmaningen:

  Ta det lugnt och städa ej i var vrå, det kommer bli jul ändå.

  SvaraRadera
 8. Håller fullständigt med dig om, att det är gemenskapen och umgänget som är det viktigaste i jul. Själv gör jag som du...tar det väldigt lugnt och låter mig inte påverkas av allt man bör göra...det blir garanterat jul ändå:-)
  En riktigt God Jul önskar jag dig Anna. Kram/Z

  SvaraRadera
 9. Det är inga dammråttor har jag lärt mig utan det är änglarnas tofflor och vem vill inte dela julen med änglarna:)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar