Oron


Alltför ofta har vi människor en tendens att oroa oss för allt som går att oroa sig över.

Vi har också en tendens att hela tiden skjuta upp att leva. När vi är barn tänker vi "När jag blir en stor flicka...." Den stora flickan säger: "När jag blir vuxen då ska jag..." När man blivit vuxen och kanske gift sig...ja då börjar man till slut tänka att när jag blir pensionerad då ska jag...osv.

Dagarna går...och se det är nu livet är...inte igår, inte imorgon, utan IDAG!

Så det här med oron. Hur lätt är det inte att älta det som inte blev bra, eller oroa sig för vad som kommer att hända i framtiden.

Vissa mornar när jag vaknar alltför tidigt kan orostankar snurra i mitt huvud. Då har jag lärt mig, alldeles själv, att vända på dess tankar och istället tänka: Det är nu du lever Anna. Det är nu du kan påverka ditt liv. Det är nu du kan uppleva glädje eller sorg.

Det är klart att man måste i viss mån planera för sin framtid, men jag försöker verkligen att träna på att leva idag och inte oroa mig i förskott på hur saker och ting kommer att te sig en bit framåt i veckan, månaden eller livet.

Jag har också en metod som jag lärt mig, från en bok jag har, när någon slags oro helt vill överta mig:

Vad är det värsta som kan hända?

Jag förbereder mig att acceptera det värsta som skulle hända.

Jag funderar på vad jag ska göra om det värsta redan hade hänt.

Idag, här, just nu vid mitt morronkaffe skiner solen rätt in på mig från en härligt blå himmel utan orosmoln.

Ha en härlig lördag alla!

Kommentarer

 1. Här och nu är en bra livsfilosofi. Har levt efter den flera år nu och den funkar.
  Fånga inte dagen, släpp den fri!

  SvaraRadera
 2. Gomöra i solen ! Ja...vilken tid det tog för mig också..att bearbeta alla katastoftankar och oro. Idag ska jag bara vara...vila i tankar...sorg å livsglädje får blanda sig själv liksom...Kram å fin helg...din kullavän.

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt.....Man kan reagera o kalkylera men sen är det bara o släppa.....Det blir för tungt annars. En fin dag till dig/U

  SvaraRadera
 4. Du är så klok, det försöker jag med vara men det är inte alltid så lätt att släppa taget... Bara att ta nya tag och försöka igen.
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar