Undrar om Maud Olofsson såg Uppdrag Granskning igår

Såg ni programmet? Jag gjorde det och blev lessen och förbannad. Det berättades om Euro-orphans - barn som växer upp utan föräldrar, eftersom deras mammor och pappor tvingas utomlands, bl a till Sverge för att försörja sig. Barnen blir övergivna.

I Lettland går Alens Polin och längtar efter sin mamma.
" Nån gång vill jag bo med min mamma, det är hon som står mig närmast", säger han. Hans ögon fylls med tårar och mina känslor just då kan jag inte sätta ord på just nu...

Hans mamma jobbar som städerska i Stockholm för att kunna försörja sina barn. Hon är långt ifrån ensam med att jobba långt från sitt hem och sina barn. Bara i Lettland beräknar man att en tredjedel av den arbetsföra befolkningen har sökt sig utomlands för att få ett arbete med en helt annan lön än vad dom har möjlighet att få i sitt eget land. En fattigdom breder ut sig där föräldrar helt enkelt inte har råd att vara kvar i sina hemländer. Man känner igen det från andra delar av världen - Asien bl a - men nu har det nått Europa. När barn lämnas helt fritt så utsätts de för faror. Kriminalitet, droger, prostitution.

Föräldrarna till dessa Euro-orphans lämnar sina egna barn – för att till exempel svenska höginkomstagare skall kunna umgås mer med sina egna. Vad vet de om sin städerskas barn?

Hur skulle Maud och Göran se på saken om 100 000 svenska barn lämnades utan mamma och pappa i åratal därför att mamma skulle städa i Warszawa och pappa bära tegel i Bukarest?

Effekter av Rut och Rot.

Vad säger du Maud? 
Ska du inte städa bort Rut?

 
        
  

Kommentarer

 1. Såg också programmet. RUT ska bort, helst Maud också, så jag röstar i all fall rött!

  SvaraRadera
 2. Programmet gick även i repris idag samt finns att se på svt-play:

  http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning

  SvaraRadera
 3. Tänk vad många årjängsbor som gör samma sak.Men de åker till våra söta lillebror i Norge.

  SvaraRadera
 4. Nä, jag såg inte programmet, men håller med till 100 %. Inga barn ska behöva lida så, fruktansvärt!

  Bort med klyftorna mellan fattig o rik, annars har vi som sagt ett nytt Asien, ett nytt Indien här i Europa också, fruktansvärt!

  En depremerande kram med värme o ljus
  Din vän i Viken :D

  SvaraRadera
 5. Hej Anna...Ja, jag såg programmet själv....o håller helt med dig..o gör tummen upp:) för ditt inlägg..Ha det bra/Singla

  SvaraRadera
 6. Nu har inte jag sett programmet, men spontant undrar jag vad Maud och Göran har med det att göra?
  Eller menar du att vi skulle stänga gränserna och inte låta folk jobba utomlands? Många svenskar åker ju till Norge och jobbar och tjänar stora pengar. Säkert många svenska barn som saknar sin mamma, eller pappa.

  Missförstå min fråga rätt, jag tycker också att det låter tragiskt för dessa barn, jag är bara nyfiken.... (och lite trög i hjärnan idag)

  SvaraRadera
 7. Det är så sorgligt så sorgligt. Stackars barn, det stockar sig i halsen när man tänker på hur ensamma de är och hur det längtar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar