Anna tycker

Jag tycker det är bra att Madeleine Leijonhufvud lyfter fram problemet som många, många barn lever med. Föräldrafylla.
Jag anser att det är helt åt helsike fel att dricka sig berusad när man är med sina barn. Ju mindre barn desto större skada. Jag tror och jag vet att det är ett stort mörkertal där barn blir skadade själsligt och fysiskt när föräldrarna är berusade.
Det är ett brott att köra bil full, men att bli dyngrak med sin lille son eller dotter är helt okej enligt lagen.

Nu tror jag det är svårt att lagstifta om detta. Dom flesta håller säkert med om att man inte ska bli full när barnen är med, men att stifta en lag runt detta...då blir nog folk som tokiga om man föreslår sanktioner i vårt heliga drickande...för att citera Sanna Lundell.

Utbilda BVC och erbjud föräldrar en kurs om detta...ungefär som "Riskettan"... utbildningen man måste gå igenom när man ska ta körkort

För ett barn är det oftast en fruktansvärd upplevelse när föräldrars beteende förändras pga av berusning.
Om det stannar vid ett glas vin är det ok tycker jag...men ett glas blir oftast två, tre osv.

Nu får jag nog många på mig för detta förstår jag...men den risken tar jag och jag står för mina tyckande...jag har erfarenhet av hur barn kan må och hur det sätter spår.

Själv dricker jag gärna lite gott vin då och då, så jag är ingen nykterist,  men under den tiden mina barn växte upp drack jag inte. Nu är dom vuxna och vi kan faktiskt nu ta ett glas vin till maten tillsammans, det är ju mysigt och dom vet att morsan varken blir full eller knepig.


   

Kommentarer

 1. Jag tycker om vin och har druckit en hel del genom åren men när barnen var små fanns inte på kartan att bli berusad på något sätt. Man skulle ju orka stiga upp med dem och vi hade ett ytterst morgonpiggt barn så det var bara att gilla läget. Jag tycker som du att nu när de är vuxna är det kul om man kan dricka ett glas vin till en god middag tillsammans. Tyvärr är det bara ett av barnen som riktigt gillar vin till mante (vin till maten är i mitt fall nästan alltid rödvin).

  SvaraRadera
 2. Håller med dig till fullo...har sett mkt både som övervakare och lärare under massor utav år, ha en skön helg, kram

  SvaraRadera
 3. Själv har jag valt bort alkohol helt och hållet. Känns skönt att precis när som helst kunna åka och hämta tonåringar och att vakna fräsch varje morgon.
  Har aldrig druckit en droppe framför mig son, kanske mest för att jag har varit ensamstående:)

  SvaraRadera
 4. Tycker naturligtvis som du: man ska inte utsätta barn för varken fysiskt eller psykiskt lidande. Förbud kan vara svåra att kontrollera - oavsett om det gäller rökning, narkotika eller alkohol - eller andra dumheter som föräldrar kan påverka sina barn på för olika sätt. Men många glömmer bort att även rökning skadar småbarn redan i magen (för att inte tala om utanför magen) och talar ofta bara om alkohol och narkotiska medel som dom enda skadliga varor man bör undvika som förälder! Sunt förnuft kommer man långt med som förälder eller andra som arbetar med barn!

  SvaraRadera
 5. Jag tycker det här med att dricka generellt i Sverige är sjukt. Supa sig full varje lördag och fredag ist för att bara ta ett gott glas vin eller en öl till maten då och då...så jäkla onödigt att åka till systemet och fylla kassen varje torsdag...de pengarna lägger jag hellre på god mat eller bio :)

  SvaraRadera
 6. Ja, hm, som du nog förstår med mitt hälsotänk, så är jag aldrig för att det blir för mycket av alkohol, eller som CiaR skriver även rökning när barnen är mä.
  Det påverkar ju dom för hela livet framåt!
  Dom ärver ju sina föräldrars attityder o förhållande till dessa DROGER!
  Bra skrivet min vän - och jag undrar vem som kan protestera mot dina ord o tankar :/
  Gäller ju våra barn, våran framtid!!!
  Jag har sett tragiska exempel där föräldrarna
  super o röker hemma regelbundet o att barnen då börjar i väldigt tidig ålder med dessa laster???
  Borde va' körkort på föräldrar också tycker då jag, trots att jag inte är perfekt - använder bara sunt förnuft jag :)
  Förnuftiga o sunda kraamisen i vår knasiga o snedvridna värld :D

  SvaraRadera
 7. Jag är uppvuxen i ett alkoholisthem där det röktes friskt runt köksbordet och dracks och bråkades alla dagar. Därför har jag valt att "festa" när inte barnen alls är med eller hemma, och nu för tiden blir det inte ens ett glas vin alla helger då man kör privat taxi, och det är det värt!!

  SvaraRadera
 8. Kanske skulle inte vem som helst få bli förälder?
  Jag vet inte, men det är vådligt att peta i andra människors beslut om hur de vill leva.
  Vad som är onormalt för mig, kan för all del vara norm för dig. Ingen av oss är kriminell :D

  SvaraRadera
 9. Håller helt med dig, Anna.
  Som ensamstående förälder har tanken inte ens slagit mig, att dricka alkohol när jag ensam har ansvaret för barnen.
  Men tyvärr så har inte alla samma tänk :(
  Men tycker det är bra att detta problem kommer upp och att man börjar prata om det. För det är inte ok för barn att se sina föräldrar berusade.

  Hoppas du har en trevlig lördagkväll
  Kram Okki

  SvaraRadera
 10. Mycket bra skrivet, ett ä'mne som faktiskt är en så viktigt att ta upp. Nu för tiden så säljs det låd-vin som det säljs mjölk (nästan) och det är okej att dricka sig full till maten...
  Under mitt barns 10 åriga liv har hon aldrig sett en berusad vuxen (mer än alkoholisterna på parkbänkarna i stan). En av hennes klasskompisar bor numera i fosterhem på grund av att hennes mamma är alkoholist. Det är bedrövligt att barn ska behöva växa upp under sådana förhållande. De är troligtvis skadade för livet efter att ha behövs hjälpa sin asfulla mamma i alla möjliga situationer...
  Nä, föräldrar ska nog tänka både en och två gånger innan de har fest när barnen är med.

  SvaraRadera
 11. Instämmer helt och kan inte låta bli att tänka på att det snart är jul. Så många barn som får julafton förstörd på grund av alkohol. Själv har jag varken vuxit upp i ett hem med julsnaps, eller själv haft det hemmet. I min värld hör inte sprit till julbordet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar