En del böcker (det här är långt)

kommer man bara ihåg, många andra, som man läser och tycker "oj, så bra den var" försvinner in i bokhyllan och när man ska förklara för nån vad den handlade om, ja, då måste man ändå ta ut den och läsa på lite för att komma ihåg...håller ni med mig?

Nu till dom här tre böckerna som fastnat i mig.

Den första boken kom ut i Sverige 1975. Jag läste den nångång på 80-talet och läste om den senare, med samma behållning om än inte mer, sen lånade jag ut den till någon jag inte kommer ihåg, som det så lätt blir och jag har tyvärr inte fått tillbaka den.
Den heter "En Amerikan i Gulag" skriven av hjältarnas hjälte Alexander Dolgun och är i särklass den bästa bok jag någonsin läst. En oerhört stark bok.
Man vet att det finns överlevare, men denne man som i denna bok berättar om sina fruktansvärda år i koncentrationslägret i Gulag, ja maken till överlevare....jag vet inte, men helt otroligt var det att läsa om hans kamp.
Det hela börjar utan förvarning en decemberdag år 1948 på en gata i Moskva. Alexander Dolgun 22 år är amerikansk medborgare och arbetar på amerikanska ambassaden i Moskva. På väg till en lunch ropar någon på honom, det är en man ur den hemliga polisen. Inom några sekunder är han KGBs fånge – och kommer sen att leva som sådan i 23 år.


Isolering, oupphörliga förhör, påtvingad sömnlöshet, fysiskt och psykiskt våld och hela tiden på svältgränsen.

Dolguns berättelse är berättelsen om en helt ensam människa i helvetets svartaste hål. Han överlever de vidrigaste förhållandena man kan tänka sig. Bland annat blir han instängd i en cell i flera dygn så trång att han inte kan sitta allra minst ligga ner. Allt detta för att få honom till att erkänna något han inte gjort. Tillslut besegrar han hela Stalins kommunistiska mordmaskin och återvänder till sitt älskade hemland efter 23 år i helvetet. Han  befriades ur fängelselägret 1956, men hölls sen kvar i Moskva i ytterligare 15 år under KGB:s övervakning. Men genom hans syster outtröttliga jobb att få honom fri och sedan hem till USA får han 1971 löfte att lämna Ryssland. Han gifte sig och bosatte sig med sin hustru utanför Washington.





För er som inte är helt uppdaterad om Stalin och Gulagarkipelagen så hittade jag en lättläst och bra sida på nätet, ett elevarbete tror jag http://www.gunnesboskolan.lund.se/nyasidan/79/1900/tidslinje/gulag.html

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

En annan bok som "sitter" är "Det blödande hjärtat" av  den amerikanska författaren och feministen Marylin French. Hon blev ju främst känd för sin bok "Kvinnorummet", den har jag inte läst vad jag minns men denna bok minns jag. Jag läste den också nångång på 80-talet.
Den handlar om ett par i 50-60-års ålder som träffas av en slump. Dolores och Victor.De är mycket olika varandra och trots att de ständigt och jämt är oense om saker, älskar de varandra passionerat. Båda har ett tragiskt liv bakom sig.

De har ett år på sig  för att se om de kan klara att leva tillsammans trots alla olikheter och oliktänkande.

Dolores har genom sina år fått en feministisk insikt och har svårt att tänka sig att leva ett traditionellt liv  Denna syn delas inte alls av hennes älskare Victor. Trots detta så älskar dom varandra, som sagt,  passionerat och har svårt att vara ifrån varandra, men räcker det att bygga ett varaktigt förhållande på?

Tyvärr är också denna bok utlånad till okänd/glömd och har aldrig hittat tillbaka till min bokhylla.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den tredje boken är också utlånad för tillfället. Men den får jag tillbaka, det vet jag, den är hos kära grannen just nu. Det är en väl tummad, mycket läst, tjock pocketbok, som jag fick av min moster för några år sen. "Den här måste du läsa. Det är den bästa bok jag läst och jag har läst om den flera gånger. Nu är den din. Läs den" sa hon

"Molnfri bombnatt" av Vibeke Olsson
En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skrika nedanför på gatan: "Sieg Heil, Sieg Heil!"

Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig känner att det är dags att berätta den historia hon så länge burit på. Hon gick som ung flicka med i nazistisk ungdomsorganistaion.

"Någon måste berätta för dem som förnekar att tragedin och förintelsen någonsin har skett", tänker hon.

En mycket, mycket bra bok som handlar om kärleken mellan SS-mannen Wilhelm och Hedwig, om att byta medborgarskap och plötsligt bli en främling.
Det är en berättelse om Sverige då under krigstiden och inte minst om Sverige nu och för att citera" En viktig bok, vars historia aldrig, aldrig får upphöra att engagera." 
Jag kände när jag läste boken att man fick en viss förståelse/insikt av hur "vanliga" tyskar tänkte under den här krigstiden och framförallt hur lätt det är att fångas av duktiga talare och deras politik och propaganda...vilket ju är mycket aktuellt här och nu också.




Allt detta skrivet pga, eller tack vare, Fru Venus bok-award till mig.
 
Ha nu en härlig torsdag alla.
Jag är ledig från jobb och ska snart bege mig ner i källare för att plocka upp alla adventsljusstakar, för att sen börja kolla hur många lampor som lyser, eller snarare inte lyser .... 
Men ingenting börjar lysa här i mina fönster förrän lördag nångång.
 
Kram på er. 

Kommentarer

  1. Sådant som är läsvärt, blir inte för långt.

    SvaraRadera
  2. Tänk vad mycket bra som är oläst det finns där ute i världen!!

    SvaraRadera
  3. Det är verkligen 3 starka böcker du skriver om.
    Hos mig är det Molnfri bombnatt som sitter som etsad i huvudet.
    Kram:)

    SvaraRadera
  4. Det märks att du bara älskar böcker :)
    Du är så duktig att berätta om dom, kändes inte för långt - var ju DU som skrivit :)
    Tack för tipsen min vän, behövs i djungeln av alla böcker :)
    Kramsi till dig från mig mä allat bäat NU :D

    SvaraRadera
  5. Jag tänker göra ett försök på Adlibris och hitta dessa tre böcker, för de låter ruskigt bra. Stort tack till dig som tar dig tid :D

    SvaraRadera
  6. Den sist har jag läst men de andra 2 ska jag se om jag kan hitta någonstans

    SvaraRadera
  7. Ingen av dessa tre har jag läst men de låter verkligen intressanta.

    En kollega til maken höll ögonen för öppna uner ett utbytesår och hamnade i gulag men hade turen att få återvända till USA i samband med ett spionutbyte länderna emellan.

    SvaraRadera
  8. Spännande! Till jul kan man läsa extra mycket!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kattpiss

Påskledig

Bröllopet