Lippe vill ha mitt tårtrecept

Här får du och alla ni andra receptet på min Pinoccihiotårta.
En tårta som är ett måste här hemma hos oss när någon fyller år.

Ingredienser:
Sockerkaksdelen:
•75 g smör
•eller margarin
•1 dl strösocker
•1,5 tsk bakpulver
•4 st äggulor
•1,5 dl vetemjöl
•2 msk mjölk

Botten marängdel:
•4 st äggvitor
•2 dl strösocker
•ev. ca 35 g mandelspån

Fyllning:
Vispgrädde och bär.
Jag brukar ta hallon och kanske björnbär. Bananer kan säkert också gå bra om man gillar det.
Röda vinbär är också jättegott när det är säsong för dom bären, eller om du har i frysen..

Gör så här:
Rör margarin/smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös.
Rör i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten antingen i en långpanna ca 20x35 cm eller 25x30 cm klädd med bakplåtspapper eller också i två runda formar med löstagbar kant (smörjda och bröade om det inte är teflon) ca 20 cm i diameter. Gör du tårtan i långpanna får du en rektangulär tårta. Jag har alltid gjort den i långpanna

Gör rent visparna. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängmassan några minuter.
Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna.
Strö över mandelspån om du vill ha det. Det har jag aldrig använt, men kan säkert vara gott.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.
Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

Om du gjort kakan i långpanna, så dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Kan vara lite pyssel med det och ibland får man lappa och laga, men det blir så bra till slut.
Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär.
Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också).

Tips: Jag brukar frysa bottnarna en aning innan jag delar och fyller tårtan. Mer lätthanterligt då.t

Ät och njut!

Kommentarer

  1. Vet du! Jag älskar den där tårtan och jag får så fina minnen. Min farmor bakade alltid den och pappa försöker föra traditionen vidare...ska försöka mig på att baka den själv nån dag :) Med färska blåbär på sensommaren. Det är ju då jag fyller år och det brukade få vara min fyllning när jag var liten :) Tack för den!

    SvaraRadera
  2. Men wow. Den ska jag belöna mig själv med till midsommar. :)

    Hoppas allt är bra med dig. En stor kram!!!

    SvaraRadera
  3. Det är en av mina favoriter, så god!

    SvaraRadera
  4. Och jag har aldrig ätit den!!? Gissa om jag ska det nu! När smultronen kommit ska jag göra den fast jag har ju björnbär i frysen....kanske gör den tidigare.
    Det låter lika gott som det ser ut så tack snälla du för receptet!
    Nu vet jag! Det får bli till mors dag :)
    Kram o tack igen!

    SvaraRadera
  5. En klar favvo.Tack snälla för receptet.Ha en härlig dag.Kraaam Rita ♥

    SvaraRadera
  6. Min svägerska brukar göra den med all möjlig sorts bär och frukt...

    SvaraRadera
  7. Mums... Såg ett annat recept i tidningen Leva (receptet var det bästa i hela tidningen, den var trist som fasen...) där det var maräng i botten, nutella i mitten och överst grädde med jordgubbar på. Smidigt!

    SvaraRadera
  8. Jädrans va go den ser ut!!!!!
    TACK för receptet!
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  9. Ja, den är så himla god. Och lättbakad inte minst.
    Och sen att man kan ha vad man vill mellan tycker jag är superbra.

    Det godaste jag ätit var hos pappas sambo, då serverades tårtan med endast grädde mellan, till detta fick vi åkerbär. Snacka om gott. Och lyxigt.

    Själv kör jag mest med vanliga bär. Det blir gott det med men som åkerbär blir det nog aldrig ;)

    SvaraRadera
  10. Den ser jättegod ut. Tror att jag snor receptet och försöker mig på att baka den när sonen fyller år om ett par veckor :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Kattpiss

Påskledig

Bröllopet