Vad är livets mening?

Är det att konsumera hejdlöst? Försöka vinna tävlingen "Vem som har snyggast, dyrast inredning"? "Vem som har största tv-skärmen, senaste bilmodellen, värsta huset, snitsigaste uteplatsen, största samlingen skor och väskor av värsta märkena."
Idag marknadsförs sajter som menar att otrohet gör livet mer levande: "Inled en affär idag!"
Vad lär vi våra barn med detta...jo, vi förstör deras tro på kärleken.

Sitter lyckan i att operera sig till nå´n konstlad "skönhet"? De flesta ungdomar och barn tror det idag. Skönhet och en perfekt kropp...många unga tror idag att det är där lyckan sitter. Idag har utseendehetsen inga gränser.  Man tränar, bantar, opererar som aldrig förr och marknadsföringen runt detta bara växer. Det mesta i en skvallertidning t ex är ju fokuserat på kroppen: "plufsig, sjukligt smal, vältränad, kurvig, överviktig, mammakilon, bröst, rumpa...."  

Finns det något mer osexigt än någon som modellerat om sin kropp till något som liknar en slags grotesk barbie-docka? Snälla mammor och pappor...tala om för era barn att dom duger som dom är, ge dom självförtroende genom att själv framstå som ett bra exempel på en icke hysteriskt bantande/tränade förälder t ex. Var ligger ansvaret om inte hos oss föräldrar...visa på vad som är bra att äta, att det naturligtvis är bra att naturligt röra på sig, men dock utan  någon hysteri som föder beroende, bryta "datorsitteriet"  mm.
Världen går inte under för att man har lite hull – men en liten människas självkänsla gör det - blixtsnabbt.
   
Visst måste vi hoppa av tävlingen "Vem som är bäst, vem som har det bäst, vem som ser bäst ut"?

För mig är inte konsumtion, status, skönhet förknippat med lycka, men däremot förmågan att vara generös, förnöjsam och äga omtänksamhet mot andra  Hur lycklig känner man sig inte när man vet att man kunnat göra något bra för en annan person?
Vad blir du glad av?
Jag blir glad av min familj, go´a vänner, vacker natur, positiva, enkla människor, musik, böcker, omtanke...billig lycka :-) Lycka är också sol när det regnat länge och nu tittar solen fram här en stund mellan alla regnskurar. Jag passar på att gå ut en sväng.

Ha de´ alla!

Kommentarer

 1. Vilket härligt inlägg!! Det är så! I slutändan, på slutstationen av ens liv, tror jag inte att man tänker "jag skulle ha varit smalare, rikare eller jobbat mer" utan snarare" Jag skulle spenderat mer tid med min familj, sagt jag älskar dig fler gånger"...

  SvaraRadera
 2. Det där funderar jag också på ofta. Jag vill inte ha den där hetsen, men ändå känner jag att jag vill se lika snygg (?) ut som alla andra som är snygga. Jag vill vara välklädd, ha snygga skor och väskor och tyvärr har jag ganska dyr smak :(
  Svårt det där att hitta en lagom balans...
  Men jag försöker jobba på det, och inför mina barn pratar jag aldrig utseende eller kroppsideal - försöker bara mata dem med att de duger som de är! Alltid!

  SvaraRadera
 3. Visst håller jag med dig. Vi som föräldrar är förebilder men grupptryck m.m kan ibland vara oerhört starkt, tyvärr.
  sv: det är hur lätt som helst att kommentera hos dig! :)

  SvaraRadera
 4. Pengar och status gör väl ingen lycklig i egentlig mening, det blir väl snarare någon sorts fejklycka där gränserna tänjs allt mer för att känna glädjen. För mig är det viktigast att få må så bra som möjligt och kunna njuta av livet som det är och orka finnas till hands för nära och kära...

  SvaraRadera
 5. Den som har mest när han dör, han vinner!
  Bra talat i texten idag.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Då jag har varit så jättesjuk tidigare, så vet jag att pengar och prylar inte gör mig lyckligare.
  Naturligtvis ska vi göra vårt bästa att överföra förnuft o bättre levnadssätt till våra barn - än yttre fåfänga och status . . .
  Vi måste tillbaka till enkelheten - till våran grund, bli förankrade o balanserade.
  Och otrohet - finns inte på kartan ens . . .
  Tack för ett bra inlägg :)
  :D

  SvaraRadera
 7. Själv undrar jag om personer inom mediavärlden själva tror på det de förmedlar?

  Vi måste stå emot som du säger och försöka få våra barn att vara kritiska mot budskapet som tidningar/tv/dator ger.

  SvaraRadera
 8. Håller fullständig med dig...lyckan är inte ytlig..vänner familj och barnbarn ...det är lycka...kramis

  SvaraRadera
 9. Jag instämmer med allt! Har aldrig förstått jakten på status och prylar!
  "Den som har mest när han dör vinner" så lever många. Inte jag. Jag vägrar.

  SvaraRadera
 10. JA! Det enda du kan behålla, är det du gett bort.

  SvaraRadera
 11. Jag ska visa min yngsta dotter detta inlägg, tack. Jag trivs bra med en gammal tjock TV (som det visserligen ryker ur ibland)loppisskor och väskor, en gammal sunkig lägenhet, fylld med loppisfynd, och jag tror att jag oftast är glad och lycklig. Förutom idag då, men annars :-) Kvällskram vännen

  SvaraRadera
 12. :O) Ett mycket bra och tänkvärt inlägg. Många tror att pengar är lycka, och till viss del kan pengar vara bra, och om man använder dem på rätt sätt, och dessutom är den person man verkligen är utan att behöva visa utåt att de har det gott ställt. Jag är lite emot utvecklingen av tekniken m.m. Tjock tv duger gott och man behöver inte byta mobil varje år etc. De gör inte tekniken hållbar i dag utan tanken bakom är att det inte ska hålla mer än 5 år ungefär, för att vi just ska konsumera mera.
  Kram Katarina :O)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Barnklänningar